Categorie: Ondernemerschap

Recent Blog Posts

Revitaliseer op technologie gebaseerde bedrijven
Revitaliseer op technologie gebaseerde bedrijven

Deze week heb ik meegewerkt aan de oprichting van een Technology-Based Company (EBT) in de UA over Big Data, waarbij ik mijn steun heb gegeven aan Lucentia Lab, gepromoot door professoren Juan Carlos Trujillo (oprichter en belangrijkste expert), Manuel Marco, Pedro Pernías - die allemaal behoren tot het Departement Talen en Systemen van de UA, met Mario Piattini (*), Manuel Desantes en de Universiteit van Alicante zelf.

Om disruptief te innoveren, moet je je gedragen als een startup
Om disruptief te innoveren, moet je je gedragen als een startup

Ik ga verder met Steve Blank, een ander interessant punt dat hij op zijn ESADE-conferentie naar voren bracht, ging over het opbouwen van interne innovatie in het bedrijf. Volgens Blank zijn grote conventionele bedrijven minder efficiënt dan startups als het gaat om het promoten van disruptieve innovaties. Nodigt uit om als startup op te treden.

Een cultuur van op technologie gebaseerde bedrijven en universitair ondernemerschap
Een cultuur van op technologie gebaseerde bedrijven en universitair ondernemerschap

Een meer actuele inzending is in: Revitaliseer op technologie gebaseerde bedrijven (ETB's) Het idee voor deze inzending is mij gegeven door de prachtige toespraak van professor Senén Barro, voormalig rector van de Universiteit van Santiago de Compostela, ter gelegenheid van zijn toelating tot de Academie van Artsen. Zijn ervaring met het leiden van het Emprendia-netwerk maakt zijn criteria het startpunt voor elke reflectie over deze kwesties.

Een nieuwe wet voor ondernemers
Een nieuwe wet voor ondernemers

De president van de regering Mariano Rajoy heeft een belangrijke aankondiging gedaan in Asturië: de ontwikkeling van een wet die de activiteit van ondernemers reguleert en die veel bestaande regelgeving zal vereenvoudigen. In het laatste geval kan enorme vooruitgang worden geboekt door het elimineren van een reeks zinloze normen, voorschriften die een ondoelmatige en absurde bureaucratische wirwar vertegenwoordigen, in plaats van een stimulans om ideeën en projecten te promoten van jonge ondernemers die beginnen te twijfelen aan hun inzet voor een bureaucratische administratieve omgeving, verouderd en in strijd met de rationaliteit en digitale efficiëntie van onze tijd.

Zakelijke motivatie: werkt autonomie of incentives?
Zakelijke motivatie: werkt autonomie of incentives?

Het is een interessant debat dat Dan Pink aan de orde stelt in deze TED-video "The Puzzle of motivation" met Spaanse ondertitels over de motivatie van werknemers van het bedrijf. Ik raad het aan. Blijkbaar zouden bedrijven ongelijk hebben als ze, als ze eenmaal de "juiste" beloning hebben vastgesteld, de productiviteit proberen te stimuleren door middel van bonussen, bonussen, extra betalingen, enz.